Тематичний план наукової роботи

Перспективний план

Виконання наукових досліджень кафедри теоретичної та прикладної економіки

на 2011-2016(2021) н.р.

Назва проекту:

«Розробка теоретичних та прикладних аспектів управління соціально-економічним розвитком регіону»

Код КПКВ 2201020 «Фундаментальні дослідження у вищих навчальних закладах та наукових установах»

Термін виконання (5 роки): з листопада 2011 по грудень 2016(2021) рр.

1.     Анотація.

Теоретичні дослідження проблематики розвитку регіонів привернули в останні роки увагу багатьох вітчизняних та зарубіжних вчених. Це обумовлено низкою причин: процесами глобалізації, які породжують паралельно і явище регіоналізації; децентралізацією у розподілі повноважень і фінансів між центром і регіонами, децентралізацією управління; трансформаційними процесами в економіці регіонів, що породжують нові функції регіону і нові завдання щодо інституційного забезпечення цих функцій.

Системні трансформації в Україні зумовлюють необхідність формування науково-методологічних засад і практичних рекомендацій з адаптації моделі управління регіональним розвитком до сучасних вимог. При цьому слід врахувати досвід зарубіжних країн, зокрема країн Європейського Союзу, специфіку розвитку регіонів України, рівень розвитку правової бази регіонального управління, результати перших етапів адміністративної реформи.

2.     Проблематика досліджень.

Обєктом дослідження – процес управління соціально-економічним розвитком регіону.

Предмет дослідження – теоретичні та прикладні аспекти управління соціально-економічним розвитком регіону. Загальна проблематика проекту полягає в виявленні проблем та їх  вирішення, пов’язаних з управління соціально-економічним розвитком регіону.

3.     Мета і основні завдання проекту.

Мета проекту полягає в розробці теоретичних та прикладних аспектів управління соціально-економічним розвитком регіону. Саме за допомогою виявлення резервів для оптимізації та покращення якісного рівня процесу управління, розробка організаційно-економічних  механізмів реформування, дасть змогу значно покращити рівень соціально-економічного розвитку регіону.

4.     Стан дослідження задачі.

Розробка теоретико-методологічного інструментарію удосконалення регіонального розвитку є невідкладним завданням практики реформування українського суспільства. Вирішення цього складного завдання пов’язане з дослідженням організаційних, юридичних, економічних та фінансових аспектів життєдіяльності регіонів. Вже існує інструментарій дослідження та аналізу регіонів як у міжнародній практиці й працях західних регіоналістів, так і в розробках українських вчених, серед яких А.Н.Алимов, З.В. Герасимчук, А. Вебер, Б.М. Данілішин, М.І. Долішній, С.І. Дорогунцов, Л.М. Зайцева, С.Н. Злупко, У. Ізард, О.В. Калитка, В.С. Кравців, О.П. Крайник, А.С. Мошенець, В.І. Павлов, В.І. Пила, Р.І. Тринько, Й. Тюнен, О.Л. Фіщук, О.І. Фурдичко та ін.

Сучасний стан соціально-економічного розвитку, як регіону, так і держави загалом та бажання постійного його покращення, зумовлює великий інтерес до проблематики удосконалення процесів управління територіальними об’єднаннями. Саме якомога раціональніше використання наявних ресурсів та оптимізації роботи управлінського апарату дає змогу вишукувати резерви підвищення рівня якості праці управлінських працівників.  Що дасть змогу отримати позитивні результати не тільки на рівні регіону, а й на рівні держави.

 5.     Методологічні підходи, ідеї, робочі гіпотези, які пропонуються для вирішення поставлених завдань проекту.

Обґрунтовано теоретичні основи та висвітлено практичні проблеми реалізації регіональної політики України в контексті Європейського досвіду, висвітлені проблеми та механізм структурної трансформації промислового виробництва регіону, організаційно-економічний механізм формувань і функціонування регіональних ринків послуг, організаційно-економічний механізм економічного і соціального розвитку малих міст та сільських поселень.

6.     Очікувані наукові результати виконання проекту.

Полягають у тому, щоб на основі новаторського і прогресивного наукового підходу, при розробці теоретичних та прикладних рекомендацій, щодо управління соціально-економічним розвитком регіону.  Розробити рекомендації як теоретичного так і прикладного характеру для покращення рівня соціально-економічного розвитку регіону.

7.     Використання результатів виконання проекту.

Отримані результати зможуть бути корисними, як при прийнятті управлінських рішень органами виконавчої влади і місцевого самоврядування, так і для науковців які займаються цією проблематикою. Також результати дослідження можна буде  використати як при розробці спеціальних  курсів кафедри, так і при розгляді вже існуючих дисциплін.